top of page

CFA

CFA (Chartered Financial Analyst) je mednarodna licenca s področja financ, ki se jo pridobi z uspešnim opravljanjem treh izpitov in ustreznimi delovnimi izkušnjami. Danes ima licenco več kot 190,000 oseb, ki delujejo na več kot 160 svetovnih trgih. Ker se vse več študentov zanima za pridobitev licence, na kratko opisujem svojo izkušnjo.

Po končanem magisteriju sem bil 9 mesecev zaposlen v privatnem sektorju na področju financ, kjer so mi svetovali, da se čimprej lotim pridobivanja CFA naziva. Kasneje sem sicer vpisal doktorat in se zaposlil na Ekonomski fakulteti, vendar sem s pridobivanjem CFA licence vseeno nadaljeval. 

V času mojega opravljanja izpitov, CFA Slovenija še ni obstajal, zato sem izpite opravljal na Dunaju. Možnost opravljanja izpitov je bila takrat samo enkrat letno in sicer prvo soboto v juniju. Sedaj so izpitni roki bolj pogosti, od leta 2021 dalje pa se jih lahko piše tudi v Ljubljani. CFA Slovenija je bila ustanovljena leta 2015 in ima trenutno približno 100 aktivnih članov.

S prijavo na posamezen nivo se avtomatično pridobi e-gradivo za samostojen študij. Jaz sem vedno dodatno izbral tudi tiskano verzijo gradiva, saj gre za zelo kakovostne učbenike. Po prijavi se v roku nekaj dni po pošti prejme knjige.

CFA I je relativno “lahek”. Zjutraj od 9-12h smo dobili 180 vprašanj s tremi ponujenimi odgovori, enako potem od 14h-17h. Vsako vprašanje je samostojno (ni setov vprašanj). Lahko bi rekel, da CFA I pokrije 1. in 2. stopnjo Ekonomske fakultete, smer finance. Veliko je statistike in kvantitativnih metod, mikroekonomije, makroekonomije, osnov financ ipd. Povsem nova snov je edino etika, na kateri pa je zelo veliko poudarka. Če npr. nekdo vse ostalo odpiše zelo dobro, pa je na vprašanjih iz etike slab, običajno izpita ne naredi (CFA ne razkrije, kaj si imel prav in kaj narobe. Dobiš samo podatek ali si izpit naredil ali padel in če si presegel nek odstotek na posameznih temah). Sam svetujem, da se študent, ki želi narediti kariero na področju financ, takoj po končanem magistrskem študiju (npr. že v 2. letniku) prijavi na CFA I, saj se bo še veliko spomnil iz študija. Strošek CFA I je bil v mojem času 1175 $, kar vključuje tudi literaturo.

 

CFA II je težak. 90 vprašanj dopoldne, 90 vprašanj popoldne. Gre za sete vprašanj - tekst (zgodba) in potem recimo 5 izbirnih vprašanj s 3 ponujenimi odgovori, vedno samo 1 pravilen odgovor. Tukaj se preverja znanje zahtevnejših statističnih metod, nekaj je tudi ekonometrije, in predvsem poglobljena finančna analiza bilanc podjetij, izvedeni finančni inštrumenti ipd. Ker sem sam bolj kvantitativno orientiran, mi 2. nivo sicer ni bil nekaj pretirano težak, ampak za večino je najtežji. Strošek CFA II je bil v mojem času 670 $, kar vključuje tudi literaturo.

 

CFA III velja za lažjega kot CFA II, ampak meni osebno je bil daleč najtežji. Dopoldne smo dobili 90 izbirnih vprašanj, popoldne esejska vprašanja. Poudarek je na upravljanju premoženja. Primer: k tebi pride takšna in takšna oseba, kakšne finančne inštrumente bi zanjo izbral glede na njene lastnosti in želje ipd. Sam sem se za CFA III učil zadnje 3-4 mesece pred pisanjem izpita celoten čas, od jutra do večera (doktorat sem dal povsem na stran), in ko sem odpisal, sem bil 100 % da ne bom naredil. Na srečo sem vseeno opravil izpit, saj bi težko našel motivacijo, da bi šel izpit ponovno pisati. Strošek CFA III je bil v mojem času 730 $, kar vključuje tudi literaturo.

Poleg uradne literature so zelo uporabni tudi povzetki od Schweserja. Nekateri se celo učijo samo po gradivu od Schweserja, ker je manj obsežen. Sam sem vedno prebral tako osnovno CFA literaturo kot tudi literaturo od Schweserja in to kar precej natančno. Na izpitu namreč ni dovoljeno imeti nobenih pripomočkov, vse formule je treba znati na pamet. Dovoljen je edino finančni kalkulator.

V sklopu opravljanja CFA-ja se naučiš zelo veliko in je po mojem mnenju bolj uporaben kot npr. doktorat iz financ. Predvsem je veliko bolj praktično usmerjen in zelo aktualen. Gradiva so vsako leto posodobljena, npr. sem sem imel leta 2012 že ogromno tematike iz ekonomske krize, ki se je začela leta 2008 (kaj je npr. šlo narobe v investicijskem bančništvu ipd.). Gradivo je res odlično napisano, daleč boljše kot kateri koli finančni učbenik, ki sem ga kdaj bral. Pišejo jih zelo priznani ameriški profesorji, pa tudi ljudje iz prakse.

Za uspešno odpisan izpit mora po mojem mnenju kandidat za CFA I nameniti vsaj 2-3 mesece pred izpitom minimalno uro do dve na dan (cca 3.500 strani gradiva A4 velikost), pri čemer predpostavljam, da je ravno opravil magistrski študiji na EF in se še zelo dobro spomni tematik. Za CFA II in CFA III priporočam, da se kandidat pripravlja postopoma celo leto pred pristopom na izpit. Gre za podoben obseg snovi (cca 3.500 strani na nivo), pri tem da je snov občutno zahtevnejša.

Študentje Ekonomske fakultete lahko za opravljanje licence pridobijo preko EF tudi štipendije.

bottom of page